Skoči do osrednje vsebine

Agencija gostila sestanek skupine za politiko radijskega spektra

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije obvešča javnost, da je gostila sestanek skupine za politiko radijskega spektra (RSPG) za strokovni pregled.

Skupina se je seznanila s  primeri dobrih praks na najaktualnejših področjih upravljanja radiofrekvenčnega spektra. To so zlasti zeleni prehod, potek izklopa 2G in 3G tehnologije, pripravi strategij upravljanja radiofrekvenčnega spektra, podelitve spektra za lokalno uporabo in vertikale ter sinergija 5G radiodifuzije in mobilnih storitev v pasu pod 700 MHz.

V luči zelenega prihoda so tako predstavniki francoske nacionalne agencije za frekvence (ANFR) predstavili rezultate študije, ki je pokazala, da uvedba tehnologije 5G ob sočasni uporabi omrežja 4G, zniža ogljični odtis oziroma porabo energije. Največji prihranki bodo po njihovih projekcijah v mestih, kjer so velike prenosne hitrosti. Prehod na 4G in 5G omrežja bo v polovici leta znižal ogljični odtis oziroma porabo moči v kWh za 25 %.

Agencija je v okviru tega srečanja med drugim predstavila pogoje, postopek in rezultate javnega razpisa 2300 MHz in 3600 MHz za lokalno uporabo ter plane za podelitev 3800-4200 MHz za omrežja nizkih in srednjih moči za vertikale, javni razpis za M2M v 2 x 3 MHz v 700 MHz pasu ter načrte podelitve spektra za širokopasovne kritične storitve državnega pomena.

V okviru srečanja, ki pomembno prispeva k delitvi izkušenj in doseganju skupnih prizadevanj držav EU in širše na področju upravljanja radiofrekvenčnega spektra, je sodelovalo okoli 60 udeležencev iz 20 držav.

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava