Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo javnosti glede postopkov Evropske Komisije v zvezi z očitki o spornih praksah spletnih tržnic Temu in Shein

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije javnost obvešča, da je Evropska Komisija na ponudnika spletnih tržnic Temu in Shein naslovila zahtevo za podajo informacij glede ukrepov, ki jih ponudnika zagotavljata v zvezi z izpolnjevanjem svojih obveznosti iz Akta do digitalnih storitvah. Akt o digitalnih storitvah je EU uredba, ki določa pravila ravnanja za ponudnike posredniških digitalnih storitev, vključno s spletnimi platformami, kamor se uvrščajo tudi spletne tržnice.

Evropska komisija se je pri pripravi zahteve oprla tudi na poročilo BEUC, Zveze evropskih potrošniških organizacij, katere članica je tudi Zveza potrošnikov Slovenije. BEUC je maja letos objavil poročilo, ki ga je naslovil tudi na Evrospko komisijo in njem popisal sporne prakse platforme Temu in s tem povezane kršitve Akta o digitalnih storitvah. Kot izhaja iz tega poročila, se kršitve Akta o digitalnih storitvah kažejo v tem, da Temu ne zagotavlja zadostnih informacij o prodajalcih na platformi, ustreznih pojasnil o priporočilnem sistemu in ustreznih informacij o reševanju sporov. Po navedbah iz poročila platforma tudi ne zagotavlja ustrezne zasnove spletnega vmesnika in ukrepov za zaščito mladoletnikov, se poslužuje manipulativnih praks ter nima ustreznih pogojev poslovanja.

Evropska Komisija je neposredno pristojna za nadzor nad zelo velikimi spletnimi platformami. Ker imata Shein in Temu na območju EU vsaka več kot 45 milijonov mesečnih uporabnikov,  veljata za zelo veliki, tako je tudi za nadzor nad njima pristojna Evropska komisija.

Agencija pojasnjuje, da so nadaljnji koraki Evropske Komisije odvisni od njene ocene prejetih odgovorov obeh spletnih tržnic. V primeru suma, da so kršene določbe Akta o digitalnih storitvah, bo uvedla uraden postopek, v primeru ugotovljenih kršitev pa lahko platformama med drugim naloži ukrepe za odpravo nepravilnosti oziroma jima naloži plačilo globe.

Agencija bo javnost tudi v prihodnje obveščala o aktualnih dogajanjih v zvezi z zelo velikimi spletnimi platformami, ki so relevantna za uporabnike teh storitev na območju Republike Slovenije.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava