Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo javnosti o pripravi smernic EU za zaščito mladoletnikov na spletu

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije v vlogi koordinatorja digitalnih storitev obvešča javnost, da namerava Evropska komisija pripraviti smernice o zaščiti mladoletnikov na spletu, ki bodo služile kot nabor nasvetov za spletne platforme, da zagotovijo visoko raven zasebnosti, varnosti in zaščite mladoletnikov. Evropska komisija v pripravo smernic vključuje zainteresirano javnost, ki jo poziva k oddaji prispevkov in povratnih informacij glede predlaganega obsega in pristopa smernic, kot tudi k oddaji primerov dobrih praks in priporočil, povezanih z ukrepi za zmanjšanje tveganj, s katerimi se mladoletniki lahko srečajo na spletu.

V smernicah namerava ponudnikom spletnih platform ponuditi seznam dobrih praks in priporočil, da bi lažje ublažili tveganja, povezana z zaščito mladoletnikov, ter zagotovili visoko raven zasebnosti in varstva otrok. Smernice pa bodo pomagale tudi Evropski komisiji in nacionalnim koordinatorjem digitalnih storitev pri nadzoru platform in izvrševanju Akta o digitalnih storitvah. Ta od spletnih platform zahteva, da sprejmejo ustrezne in sorazmerne ukrepe za zagotovitev zasebnosti invarnosti otrok. V skladu z aktom se od platform zahteva tudi, da pogoje poslovanja pojasnijo tako, da jih bodo mladoletniki lahko razumeli. Akt prepoveduje tudi temne vzorce, to je vmesnike, ki zavajajo uporabnike ali z njimi manipulirajo, ter prikazovanje oglasov otrokom na podlagi oblikovanja profilov, kar velja za vse spletne platforme. V skladu z aktom o digitalnih storitvah morajo zelo velike spletne platforme in spletni iskalniki, ki imajo več kot 45 milijonov mesečnih uporabnikov v EU, vsako leto oceniti morebitna tveganja, ki jih njihove storitve predstavljajo za mladoletnike, ter sprejeti ukrepe za sorazmerno in učinkovito zmanjšanje teh tveganj.

Da bi spletnim platformam pomagali izpolniti zahtevo iz Akta o digitalnih storitvah in da bi zagotovili harmonizirano izvajanje pravil v vseh državah članicah EU, pripravlja Evropska komisija opisane smernice in vabi zainteresirano javnost, da sodeluje v pozivu za predložitev vsebine, tudi z zagotavljanjem podpornih znanstvenih poročil in raziskav, kar je možno storiti do 30. septembra 2024. Več o pozivu in možnostih oddaje prispevka je na voljo v povezavi.

Evropska komisija bo uporabila prispevke deležnikov in izvedla ločeno posvetovanje o osnutku smernic, ki jih namerava sprejeti do poletja v letu 2025.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava